Έμπνευση

Δείτε την ιστορία που κρύβεται

Πίσω ή κάτω από κάθε πέτρα, από κάθε ορατό κι αόρατο αντικείμενο που υπάρχει στη φύση υπάρχει, ταυτόχρονα, μια παράξενη, ξεχασμένη ιστορία που αποτυπώνεται στην ατμόσφαιρα  

Η, καλύτερα, πολλές ιστορίες.

Ιστορίες, που ούτε ο πιό εμπνευσμένος συγγραφέας, δεν θα μπορούσε να σκεφθεί με παρόμοια πλοκή. Αυτές  οι ιστορίες συνθέτουν ένα παράδοξο χρωματιστό puzzle στην πάροδο των χρόνων, αποτυπώνονται στο dna των πραγμάτων και δυναμιτίζουν ανάλογα την ατμόσφαιρα.

...κάνει τον τόπο μαγευτικό, ακόμα πιο συναρπαστικό.

Πίσω από την κάθε όμορφη εικόνα ανασύρονται χιλιάδες από το μακρινό παρελθόν.

Είσαι εσύ, τώρα, αυτός ή αυτή που θα ανακαλύψει την άλλη αλήθεια.

Είναι στο χέρι σου να σκάψεις βαθύτερα με αξίνα τη φαντασία, πέρα από την όμορφη επιφάνεια και να μαγευτείς ακούγοντας συνεπαρμένος μυστικά και αλήθειες ενός υπαρκτού, αλλά, ξεχασμένου κόσμου. Είσαι έτοιμος για μεγάλες αποκαλύψεις; Είσαι έτοιμος για μια βουτιά στην ιστορία του τόπου;

 

Ναι, εσύ ο τυχερός. Μη γυρνάς το κεφάλι δεξιά κι αριστερά. Σε σένα απευθύνομαι... Εσύ, που σκέφτεσαι να έρθεις ή να μην έρθεις. Που θα ήθελες να έρθεις αλλά δεν ξέρεις αν αξίζει ...

Κι όμως, το μέρος που διάλεξες έχει τόσο να σου διηγηθεί:

Για αγάπες από απόσταση, για αγάπες παντοτινές, ανοκλήρωτες. Για ανυπέρβλητους αγώνες για την καθημερινή επιβίωση, για μάχες μέσα κι έξω από τα κάστρα, για ίντριγκες, για στρατηγικές, για εμπόριο, για νίκες, για ήττες, για ακραία φαινόμενα, για χαμένους πολιτισμούς, για χαμένες ατλαντίδες. Για υπέρλαμπρα ηλιοβασιλέματα και ανυπάκουες θάλασσες. Ακόμα και για νεράιδες της θάλασσας, αλλά και, για ιππότες με χρυσές πανοπλίες.

 

Οταν επισκέπτεσαι έναν τόπο, γίνεσαι ένα κομμάτι της ιστορίας που είναι χαραγμένη παντού. Είσαι έτοιμος να πρωταγωνιστήσεις στο έργο του καλοκαιριού; Με ήρωα εσένα κι όχι μόνο εσένα από το σήμερα, από το χθες, από τα μακρινό παρελθόν...

Τώρα, ξέρεις πως Αυτό που βλέπεις ακριβώς απέναντι σου, το μεσαιωνικό κάστρο δεν είναι, απλά, ένα κάστρο. Λέγεται #Καστέλι.  Είναι ένα από τα λίγα κάστρα του κόσμου που κατοικείται χωρίς σταματημό μέχρι σήμερα. αλλά πως Μέσα σε αυτό έχουν διαδραματιστεί εκατοντάδες ιστορίες κι έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματα τους.

Αυτό που βλέπεις και στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων, μη νομίζεις, σου μιλάει με έναν δικό του τρόπο, με μια δική του γλὠσσα. Αρχικά, σου ασκεί γοητεία για να το προσέξεις, να θελήσεις να ζήσεις στιγμές από τη δική του ζωή.

Σε προσκαλεί αθόρυβα να σε φιλοξενήσει στα σοκάκια του, να μπεις να δεις την περίφημη αρχιτεκτονική των σπιτιών του, που είναι τόσο ενδιαφέρουσα, παράξενα εποικοδομητική, ώστε να σε ζεσταίνει το χειμώνα και να σε δροσίζει το καλοκαίρι.

 

...είναι ένας κόσμος παράξενος που, ενώ, ζει στο σήμερα ξέρει να αγαπάει και να θυμάται τον αξεπέραστο τρόπο του χθες: Τότε που τα σπίτια ήταν τόσο δἰπλα το ένα στο άλλο, οι άνθρωποι πιο κοντά από ποτέ, τότε που η #Πόρτα* ( είσοδος )  του κάστρου ( #Καστέλι, #Kasteli ) έκλεινε τα βράδια απομονώνοντας τους από κάθε απρόσκλητο ξένο επισκέπτη, τότε που οι ανέσεις δεν υπήρχαν αλλά δεν τους πολυ ένοιαζαν, τότε που η δύσκολη καθημερινότητα δεν τους άφηνε να σκεφτούν τα περιττά, τότε που ο σκοπός αγίαζε τα μέσα. Τότε που οι πειρατές κάθε είδους δεν μπορούσαν να τους φτάσουν και για την επιβίωση δίνονταν καθημερινός αγώνας.  Οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν καριέρα στα καράβια, αναδεικνύοντας την ελληνική ναυτιλία, πρώτη, στον κόσμο όλο. Από δω ξεκινούσαν, από εδώ άφηναν γυναίκα, μάνα και παιδιά, για μήνες ολόκληρους προκειμένου να ταξιδέψουν σε μακρινές ηπείρους, για να έρθουν στο τέλος νικητές από ανείπωτες περιπέτειες, κόντρα σε δύσκολους καιρούς.

 

Εμπειρία

η ιστορία με μια άλλη οπτική

Σκέψου, πόσες γλυκόπικρες ιστορίες υφαίνουν το ήρεμο σήμερα. Πόσους, αφανείς και φανερούς ήρωες, ξεθάφουν αυτές οι εικόνες... Σκέψου, πόσες γενιές ανθρώπων έζησαν με τον ίδιο απαράμιλλο τρόπο, αρνούμενοι να συμβιβαστούν στο εύκολο σήμερα, κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους.

και παρέμεινε η Σαντορίνη σε πολλά σημεία της, αυτό που ήταν αιώνες πρίν... Αυτή είναι η μαγεία του νησιού. Αυτή είναι η ενέργεια που συνεχίζει να αποπνέει. Μια δύναμη, ένα πάθος, μια γοητεία για το μαύρο και το κόκκινο, ένα πείσμα απαράμιλλο να κρατήσει το χθες, όσο πιο αναλλοίωτο γίνεται στο πέρασμα των αιώνων.

 

Σκέψου, πόσο όμορφο είναι να σηκώνεσαι το πρωί να ακούς το καμπαναριό της εκκλησίας του κάστρου, την Αγία Θεοδοσία, να ανοίγουν σιγά σιγά, ένα ένα τα παραθυρόφυλλα των σπιτιών του κάστρου, να μπαίνει το φως του ζωοδότη ήλιου στο δωμάτιο σου. Να ξέρεις πως βρίσκεσαι στο #Νημποριό ή #Εμποριό ή #Εμπορείο στη #Σαντορίνη ( #Thira ), 12 μόλις χιλιόμετρα από τη Φυρά, στα νότια του πανέμορφου νησιού.

 

Σε ότι απέμεινε από αυτήν... Κανένας σεισμός δεν στάθηκε να τη σβήσει. Στο Εμπορείο. Δίπλα σε μια μαγευτική και τόση γοητευτικά μοναδική, μαύρη παραλία... Στην #Περίσσα και στον #Περίβολο... Κάπου εκεί κοντά στο Ακρωτήρι υπάρχουν ερείπια από την αρχαία Θήρα. ( #ancient Thira ) Λες να είσαι πάνω από τη χαμένη Ατλαντίδα; Το έχεις σκεφτεί αυτό; Τι είναι κάτω από τα πόδια σου; Τι θέλει να σου πει αυτό το μαύρο νησάκι απέναντι από τη Θήρα, με τις γαλαζοπράσινες ακτές; Τι κρύβει; Πόσο χρονών είναι; Το λένε #Θηρασία; Πάντα έτσι λεγόταν; Ηταν, πάντα, έτσι - όπως, το βλέπεις σήμερα; Η, μήπως, ήταν τμήμα ενός μεγαλύτερου νησιού;

Αυτό που χάρισες στον εαυτό σου είναι ένα μοναδικό ταξίδι ζωής.

Μια πολύτιμη εμπειρία ανάμνησης. Ενα φυλακτό για το μέλλον. Αξίζει να το ζήσεις απόλυτα. Να καταλάβεις ότι ο τόπος αυτός σου έστειλε μήνυμα φιλοξενίας

Γύρνα και δες, σε παρακαλώ. Το έργο δεν το είδες ολόκληρο: Στα δεξιά σου υπάρχουν κάτι ερείπια... Δεν είναι ερείπια. Είναι οι φούρνοι του χωριού. Αυτοί οι παλιοί #φούρνοι είναι σχεδόν έτοιμοι να ξανανοίξουν μετά από δεκάδες χρόνια. Αν βοηθήσεις λίγο με τη φαντασία θα δεις να ψήνονται παραδοσιακά ψωμιά στον πέτρινο φούρνο και ουρές από κόσμο να περιμένουν να τα αγοράσουν για το καθημερινό τραπέζι...

Εσύ όμως είσαι εκεί, πρώτος στην ουρά. Με ένα απλό γύρισμα του κεφαλιού μπορεί να δεις τον φούρναρη με την άσπρη ποδιά και το ειδικό λευκό καπελάκι να ξεφουρνίζει υπέροχα, μυρωδάτα ψωμιά... Ο φούρνος παραμένει εκεί, κάτω από τη γή, μέσα από ερειπωμένα πέτρινα χαλάσματα.

 

Από τη μία, το μεσαιωνικό κάστρο και από την άλλη, ο παλιός παραδοσιακός πέτρινος φούρνος του χωριού κρυμμένος κάτω από τη γη... Κι αν σταθείς όρθιος στην ταράτσα του σπιτιού ξεδιπλώνεται μπροστά σου η τεράστια παραλία του Περίβολου με τα μπαράκια και τα υπέροχα καλοκαιρινά cocktails, τις φρέσκιες φρουτοσαλάτες ...Κι αν σηκώσεις λίγο το βλέμμα, η θάλασσα σου κλείνει το μάτι και κάνει νεύματα με τα κύματα της.

 

Οποιο σημείο του ορίζοντα κι αν επιλέξεις κάτι έχει να σου πει και να σου δώσει. Μια ανάμνηση, μια υπόσχεση, μια άλλη αίσθηση ζωής. Κράτησε σε μια χούφτα λίγη από τη μαύρο άμμο του νησιού και φὐλαξε την σε ένα συρτάρι αναμνήσεων. Αν φυσήξεις ώστε να σκορπίσει στον αέρα, οι ευχές σου θα γίνουν πραγματικότητα.

Αρκεί να το πιστέψεις πως η ζωή χτίζεται μέσα από τις επιθυμίες που γίνονται πράξεις.

Σας ευχόμαστε μία αξέχαστη διαμονή …Απολαύστε την #RockVillas Ζωή!